På få dage lukkede coronavirus Danmark ned, og tiden efter har for alvor vist os betydningen af en hurtig og stabil internetforbindelse i hjemmet.
Når mor har Zoom-møde over computeren, og far følger et webinar på telefonen, skal forbindelsen være god nok til at ungerne kan underholdes med Netflix, uden at nogen bliver afbrudt af hakkende internet, eller at teenageren hele tiden bliver headshottet i Counterstrike, fordi forbindelsen lagger.
Under nedlukningen af Danmark har internettet givet os virtuelle fællesskaber som erstatning for de fysiske møder, vi ikke kunne have. Der har været fredagsbar på Zoom, påskefrokost på Hangouts og venindesladder på Messenger.
Coronakrisen har i det hele taget medført, at flere ser kritisk på deres internetudbyder og vil have hurtigt og stabilt internet, der ikke svigter, for vi har brug for det – både til arbejde og fritid. Løsningen hedder fibernet – stabilt og hurtigt internet, der er til at betale. Her kan du koble mange computere og enheder på samtidig, og der er nok hastighed til alle familiens enheder.
Vælg den rigtige leverandør
Når man som bestyrelse i en boligforening overvejer at få installeret fibernet, er der mange spørgsmål, der melder sig. Hvor besværligt er det at skifte til fibernet? Er det dyrt, og skal hele gaden graves op? Hvad er omkostningerne til drift og vedligehold?
Og ja, selv om fiberkablerne ikke fylder meget, så er det ikke noget der klares på en formiddag. Til gengæld kan valget af leverandør betyde noget for stressniveauet og omkostningerne senere hen. Ved at alliere jer med den rigtige leverandør, der leverer service og rådgivning om den bedste tekniske løsning for jer, kan I slippe for mange bekymringer.
Før i tiden var det en større investering at få fibernet i ejendommen, men i dag kan man, i hvert fald hvis man bor i lejlighed i storbyen, få etableret et netværk uden at tage en krone op af lommen. Det sker selvfølgelig kun mod en højere månedlig ydelse – intet er helt gratis i denne verden. Men det kan give rigtig god mening at overlade etablering, vedligehold, drift og monitorering til eksperter.
Når udbyderen betaler for etablering og drift af netværket, er det nemmere for jer. I slipper for en stor engangsudgift og risikerer ikke at stå tilbage med udstyr, der bliver forældet. Brænder ejendommens switch for eksempel af, kræver det både ekspertise og penge op af lommen at få de høje hastigheder tilbage. Med udstyr der virker, får man internet, der kører. Så et højt serviceniveau er den største garanti for, at man kan få en stabil internetforbindelse i coronaens tid. Det er bekymringsfrit for beboeren – og for foreningen.
Fremtiden er virtuelle fællesskaber
Men som coronakrisen har vist os, er internet mere end bare en hurtig forbindelse. Nedlukningen af Danmark åbnede vores øjne for fællesskaber på nettet – og de virtuelle fællesskaber er kommet for at blive. Lokale apps som TooGoodToGo og Reshopper, lokale Facebook-grupper til køb, salg, bytte, lån og tjenester vokser i popularitet, og folk har opdaget, at de virtuelle fællesskaber kan styrke og udvikle de fysiske fællesskaber. Det vil vi gerne understøtte hos Andels.net.
Med afsæt i andelstankegangen har vi udviklet et online fællesskab, der forstærker det fysiske naboskab og understøtter det ultra-lokale fællesskab. Det startede som et værktøj til at hjælpe bestyrelser med en hjemmeside og onlineadministration af foreningen. Brugerne kan nemt uploade referater fra bestyrelsesmøder, kontakte viceværten og reservere fælleslokalet.
Men naboskab er mere end administration, og nu kan brugerne også arrangere sommerfest, spørge om stort og småt, dele og bytte varer og tjenester og meget mere. Det er et virtuelt fællesskab og naboskab, og består gården og lokalområdet af flere forskellige boligforeninger, er det nemt at invitere naboerne med – også selvom de ikke er kunder hos Andels.net.
Det er et digitalt fællesskab med rødderne i den fysiske verden.
Artiklen er skrevet af Ulrik Sell, projektleder, Andels.net.