Hver dag bruger vi el, vand og varme, og når året er omme, gøres regnskabet op. Hvis vi gerne vil spare penge og udlede mindre CO2, er vores private energiforbrug et rigtig godt sted at starte.
Undersøgelser viser, at vi bliver bedre til at spare el, vand og varme, når vi kan se, hvordan vores daglige adfærd påvirker vores energiregning. Det kræver hverken store investeringer eller voldsomme ændringer at bruge mindre energi – og som bonus sparer vi penge og giver vores eget bidrag til en mere bæredygtig verden.
Med en app, der viser det personlige forbrug af el, vand og varme, bliver det nemmere at forstå, hvad det egentlig betyder for vores forbrugsregnskab, når vi for eksempel tager et langt brusebad, bruger tørretumbleren eller skruer en smule op for varmen.
Derfor er energibesparelser vigtige
Ifølge beregninger fra den grønne tænketank CONCITO har hver dansker et gennemsnitligt CO2-aftryk på 17 tons hvert år, og det tal skal ifølge forskere være reduceret til et sted mellem 2 og 3 tons i 2050 for at holde klimaforandringerne for døren.
Vi ved, at bygninger står for næsten 40% af det samlede energiforbrug i Danmark, og at en fjerdedel af Danmarks samlede CO2-udledning går til drift og opvarmning af bygninger.
Vi ved også, at varmeforbruget i identiske rækkehuse kan variere med en faktor 20, så det højeste forbrug er 20 gange højere end det laveste, og det fortæller os, at det er adfærd og vaner, vi aflæser i det private energiforbrug. Hvis vi skal opnå en gennemsnitlig årlig besparelse på 14 tons CO2 inden 2050, er der derfor brug for at tænke i løsninger, der samler ”mange bække små”.
En effektiv og sjov løsning til beboere
KeepFocus er en værdidrevet dansk virksomhed, som i knap 30 år har arbejdet med at udvikle løsninger til at minimere spild og reducere energiforbruget i boligforeninger, kommuner, erhverv og blandt private.
Løsningerne KeepFocus Cards og KeepFocus EnergyHome er begge henvendt til beboere i boligforeninger og giver adgang til at se forbruget af el, koldt og varmt vand samt varme – helt ned på timebasis. KeepFocus’ direktør, David Friisholm, er ikke i tvivl om, at danskerne er topmotiverede for at spare energi.
“Vi kan se, at vores løsninger får folk til at bruge mindre energi. Vi har prioriteret, at det skal være sjovt, og vores løsninger er udviklet med fokus på at holde interessen fanget, så de gode råd og den nye viden får tid til at rodfæste sig som nye vaner. Samtidig er der det særlige ved både KeepFocus Cards og KeepFocus EnergyHome, at de viser forbruget opdateret hver time, og det giver beboerne mulighed for at opdage, hvad deres daglige gøremål betyder for deres forbrugsregning.”
Beboerne kan i begge løsninger se udviklingen i deres forbrug opdateret hver time – dag for dag, uge for uge, måned for måned og år for år. De kan se, hvad de har brugt i forhold til tidligere og i forhold til andre beboere, og ifølge David Friisholm er sammenligninger en af årsagerne til, at løsningerne virker så godt:
“Der er forskellige grunde til, at folk reagerer på at se de her forbrugssammenligninger. For nogle bliver det til en intern konkurrence – de vil gerne bevise overfor sig selv, at de kan blive bedre. For andre er det en konkurrence om at være bedre end andre, og her er det sammenligningerne til andre lejligheder, der har en effekt. Der er også nogle, der drives af at spare penge, andre af at gøre en forskel for klimaet osv. Faktum er, at undersøgelser viser, at løsningerne får folk til at spare energi,” siger han.
EU’s energieffektivitetsdirektiv (EED) skal hjælpe os på vej
EU anerkender, at energiforbruget hos beboere i boligforeninger kan være tungen på vægtskålen i at nå målet om 70% reduktion af CO2-udslippet inden 2030, og det er en af bevæggrundene for EU’s Energieffektivitetsdirektiv, som trådte i kraft i oktober 2020.
Direktivet stiller krav til, at beboere i boligforeninger pr. 1. januar 2022 bliver informeret om deres varmeforbrug hver måned, og David Friisholm er enig i, at regelmæssig og hyppig information om energiforbruget er nøglen til at opnå besparelser, der kan mærkes:
“Information om varmeforbruget er et godt sted at starte,” siger han. “Det fremgår dog også af EU’s Energieffektivitetsdirektiv, at vand er ved at blive en mangelfuld ressource, og vi har i vores løsninger valgt at vise, ikke bare varme, men også el og vand, og ikke kun en gang om måneden, men opdateret en gang i timen, fordi vi ved, at effekten er større, når man med det samme kan se, hvordan hverdagsting som støvsugning og brusebade påvirker forbrugsregningen,” slutter han.
Artiklen er skrevet af Dorte Elizabeth Ankerstjerne, Kommunikationsmedarbejder, KeepFocus.
Denne og andre artikler kan læses i seneste udgave af Magasinet Min Boligforening.