Hvert femte indbrud sker i en lejlighed. Der er derfor god grund til at sikre etageejendomme bedre, siger Hans Peter de Place fra Det Kriminalpræventive Råd.
I 2020 var der over 3.400 indbrud i lejligheder, hvoraf størstedelen skete i stueetagen.
“De fleste indbrud sker i villaer og parcelhuse, men hvert femte indbrud sker i en lejlighed. Med de rigtige metoder kan man forebygge indbrud og øge trygheden for beboerne,” siger Hans Peter De Place, som er specialkonsulent i Det Kriminalpræventive Råd.
Han peger på, at det først og fremmest er vigtigt at have den grundlæggende indbrudssikring i orden ved at sikre den udvendige del af bygningen.
“Det handler simpelthen om at gøre det svært og tidskrævende for tyven at komme ind i boligen. Start derfor med at undersøge om døre, vinduer og låse kan sikres bedre, eller om de skal udskiftes til en ny indbrudssikret type. Her bør man være ekstra opmærksom på lejligheder i stueetagen, hvor der er flest indbrud. Man skal også være opmærksom på, om det er muligt at klatre op til et vindue eller en altandør. Og så er det en god ide at have adgangskontrol i form af dørtelefon eller lignende,” siger Hans Peter de Place, der er ekspert i forebyggelse af indbrud.
Lys og vedligeholde giver færre indbrud
Dernæst bør man se på ejendommens omgivelser, som gerne skal indrettes, så der er en naturlig overvågning med åbne og lyse arealer, da det gør det mindre attraktivt for indbrudstyven at begå indbrud i lejlighederne, i kælderrum og i cykelskuret.
“Når almindelige mennesker færdes i et boligområde, vil der være en naturlig overvågning, som er et vigtigt redskab til at skabe mere tryghed. Overskuelige og indbydende udearealer med god belysning giver også beboerne større tryghed, men husk at have styr på hvem der har adgang til gårdrummet,” siger Hans Peter de Place.
Det indebærer også, at området skal holdes rent og pænt.
“Det er vigtigt, at ejendomsadministrationen vedligeholder området og sørger for at få fjernet graffiti, skrald og generelt holde området pænt. Det sender et signal til både beboere og potentielle indbrudstyve om, at her er trygt, og vi passer på hinanden,” siger Hans Peter De Place.
Men det skal ikke bare se ud som om, at beboerne passer godt på hinanden, de skal også praktisere det. Hvis man for alvor vil have en tryg og indbrudssikker bolig, er det nødvendigt, at beboerne i ejendommen også tager ejerskab.
Effektiv nabohjælp i etageejendomme
FAKTA:
I 2020 blev der anmeldt cirka 17.500 indbrud i Danmark. Over 3.400 af de indbrud skete i lejligheder. Det svarer til hvert femte indbrud.
Det Kriminalpræventive Råd står bag konceptet Nabohjælp, som især er udbredt i parcelhusområder, hvor naboer holder øje med hinandens huse, når de ikke er hjemme. Men Nabohjælp er ikke kun for villakvarterer. Ordningen kan også bruges i etageejendomme.
“Nabohjælp i etageejendomme kan være, at man tømmer postkassen eller skubber posten helt ind i postkassen under ferie, at man ikke lemfældigt lukker folk ind ad hoveddøren, at man siger hej til folk i opgangen og generelt er opmærksom og hjælper hinanden,” siger Hans Peter de Place, og fortæller, at det har vist gode resultater.
I både Sverige og Danmark er der foretaget undersøgelser af Nabohjælp i etageejendomme. Erfaringerne fra begge lande er, at Nabohjælp forebygger indbrud og fremmer trygheden. Den svenske undersøgelse viste et fald i kriminalitet på op til 36 procent efter, at der blev indført nabohjælp i et boligområde.
3 GODE RÅD MOD INDBRUD:
-
Sørg for solide døre og vinduer med gode låse.
-
Skab et trygt boligområde med god belysning og vedligeholdelse.
-
Etablér nabohjælp.
Nabohjælp kan endda være med til at skabe et godt naboskab, som rækker ud over den enkelte opgang.
Der er den ekstragevinst, at beboerne oplever en større grad af tryghed. Nabohjælp kan fungere som en fælles referenceramme og som en anledning til at komme hinanden ved og få et godt fællesskab.
Artiklen er skrevet af Charlotte Ruge, Kommunikationsmedarbejder, Det Kriminalpræventive Råd.
Denne og andre artikler kan læses i Magasinet Min Boligforening.