Svanemærkede rengøringsydelser er populære hos boligejere i Danmark, men hvad betyder Svanemærket egentlig for noget som trappevask? Og hvorfor er det ikke muligt at få svanemærket ejendomsservice?
Når man som boligforening skal vælge en leverandør af enten rengøring eller ejendomsservice, er der en række overvejelser, man bør gøre sig. Disse overvejelser handler i høj grad om foreningens unikke behov, men også om det aftryk vi sætter på miljøet. For flere og flere foreninger står bæredygtighed nemlig også højt på dagsordenen, når det kommer til drift og vedligeholdelse af ejendommen.
Det har aldrig været tydeligere, end det er nu, at de produkter og serviceydelser, vi vælger, har betydning for, hvordan vi påvirker miljøet – og der er mange områder i driften og vedligeholdelsen af en ejendom, hvor valget af leverandør er afgørende for, om man bliver tilbudt miljøvenlige ydelser, og således også hvor bæredygtig jeres ejendom er.
Skadelig kemi for både dyr og planter
Konventionelle rengøringstjenester sjældent særligt bæredygtige. Eksempelvis kan uhensigtsmæssig brug af kemikalier både have konsekvenser for vandmiljøet og for beboernes sundhed.
Når man gør rent, gør man det gerne med rengøringsmidler, der virker vha. vaskeaktive stoffer (tensider). Nogle af disse stoffer, som f.eks. klor, kan – når de bliver skyllet ud med spildevandet – risikere at løbe ud i vandmiljøet, hvor dyr og planter kan tage skade af det. Konventionelle rengøringsmidler kan desuden gøre skade ved at sive ned i grundvandet, og i nogle tilfælde kan de endda være allergifremkaldende.
Svanemærket rengøring
Når man vælger en svanemærket rengøringsleverandør, ved man, at de udmærker sig på områder som energiforbrug, brug af kemikalier, medarbejderforhold, og at de har et kvalitetssystem, der sikrer, at rengøringskvaliteten er høj.
Hos RengøringsAgenterne har vi fået vores rengørings- og vinduespoleringstjenester svanemærket. Det betyder, at vi kun benytter os af godkendte rengøringsprodukter og nøje afmålte doseringer af sæbe, så man bruger så lidt som muligt, mens man beholder den effektive rengøring. Det er godt for miljøet, for rengøringspersonalets sundhed og for beboere, der opholder sig i de rengjorte lokaler.
Dosseringen af vand, samt en begrænset brug af plast, er også vigtigt for at begrænse spild.
Transport og energiforbrug
En meget stor del af en rengøringsvirksomheds klimabelastning kommer fra transport. Derfor er det meget vigtigt at omstille så meget af sin transport som muligt til bæredygtige former. Hvis I vælger en svanemærket rengøringsleverandør, så ved I, at dette er et af de områder, der bliver fokuseret på.
Hos RengøringsAgenterne har vi længe gjort dette ved løbende at skifte vores gamle biler ud med el-biler, men vi er særligt glade for vores “nye” transportmiddel: Ladcyklen!
Der er mange fordele forbundet med cykeltransport for virksomheder i København og byzoner i almindelighed. For os betyder det, at vi kan nedbringe vores belastning af klimaet og lokalmiljøet drastisk og samtidig komme hurtigt og nemt rundt til rengøringsjobs.
Ikke alle kan blive svanemærket
Svanemærket er noget, man gør sig fortjent til. Der stilles høje krav til en virksomheds drift, og man skal tænke bæredygtighed ind på alle niveauer. Derfor er det heller ikke alle leverandører, der kan få deres rengøringsservice svanemærket. Den høje standard er dog nødvendig for at opretholde en kvalitet, som vi sammen kan stå inde for.
Grøn ejendomsservice
Svanemærket rengøring er kommet for at blive, men det er endnu ikke muligt at få svanemærket ejendomsservice. Dette skyldes, at kravene endnu ikke er fastlagt. Men hvad kan man så gøre for, at ens ejendomsservice er så bæredygtig som mulig?
Først og fremmest er der en stor klimamæssig gevinst i omstillingen fra benzindrevne Power Tools til elektriske. Det betyder, at vi hos RengøringsAgenterne så vidt muligt bruger batteridrevne værktøjer og redskaber til at passe de grønne arealer. Vi kører også i elektriske arbejdskøretøjer som Melex i stedet for almindelige ladbiler.
Robotter
En af de største forskelle, I kan gøre for, at jeres grønne arealer bliver holdt på en bæredygtig måde, er at skifte den konventionelle græsslåmaskine ud med en robotplæneklipper!
Robotplæneklippere har mange klimamæssige fordele ift. almindelige benzindrevne græsslåmaskiner. Robotterne er primært lavet af plastik og er således billige og skånsomme for klimaet at producere. I modsætning til en konventionel græsslåmaskine skal robottens elmotor ikke have service, og de bruger ikke olie og oliefilter. Dertil kommer, at en konventionel græsslåmaskine typisk bruger mellem 5 og 6 liter benzin på en dags græsslåning, og dette spares altså med den batteridrevne robot. Med en solfanger koblet til ladestationen kan robotten desuden køre på 100 % vedvarende energi.
En anden af robottens helt store fordele er, at den ikke skal transporteres rundt men i stedet bliver på ejendommen, hvor den hører hjemme. Dette leder til en besparelse i driften, men også på miljøkontoen. Det betyder også, at I som boligejere kan få slået græs hver dag og på nøjagtig de tidspunkter, I foretrækker.
For tiden oplever vi, at vejret bliver varmere, og derfor er græsslåningssæsonen længere. En normal sæson indeholder typisk 26 græsslåninger, men det kan altså blive nødvendigt med flere, når græsset bliver ved med at vokse. Det kan betyde en større belastning af miljøet samt stigende udgifter til græsslåning for boligforeninger end tidligere, men med en robot vil man typisk ikke betale en merpris for den længere sæson. I stedet betaler man den samme månedlige ydelse for græsslåmaskinen året rundt.
En grønnere fremtid
Der er mange områder af driften i en rengørings- eller ejendomsservicevirksomhed, der kan efterlade et aftryk på klimaet og påvirke vores miljø. Heldigvis er der også gode og opfindsomme løsninger, der baner vejen for en grønnere fremtid i branchen. Det kræver blot, at vi holder ved og bliver ved med at vælge bæredygtigt.
Artiklen er skrevet af Kim Moesgaard Hansen, daglig leder, Rengøringsagenterne.
Denne og andre artikler kan læses i Håndbogen for Min Boligforening 2022.