Relining af faldstammer er en nem, hurtig og grøn måde at udbedre slidte faldstammer på. For at hele projektet er bæredygtigt, handler det ligeså vel om kvaliteten af produktet og ydelsen som god kundekontakt. Nøglen er kommunikation.
En faldstamme har – ligesom os mennesker – en forventet levetid. Det er uundgåeligt, at de med tiden skal udbedres. Heldigvis behøver denne proces ikke at være besværlig og langvarig. Der findes nemlig en både nem og grøn løsning.
Relining indebærer, at faldstammen renoveres, så man undgår at udskifte. Det er en bæredygtig løsning, hvor man slipper for et større byggeprojekt med for eksempel huller i gulvet. Besparelsen på byggematerialer samt nedrivning og opsætning er op mod 100 kg CO2 pr. lejlighed, der renoveres.
Beboeren i fokus
Bæredygtighed er mere end blot at udføre et grønt stykke arbejde. Det er også sammenhængen mellem ydelse, kvalitet og kundetilfredshed. For at sikre bæredygtigheden er det altså vigtigt, at projektet ulejliger beboeren mindst muligt – også selvom klokken er 7:30 om morgenen. Den gode oplevelse bør starte, lige fra projektet sættes i gang, til det er slut. Her er nøglen kommunikation og tilstrækkelig med information til beboeren. Alle kan lave fejl, men det handler om at være eksplicitte omkring det, så problemet kan løses med det samme. Beboeren skal vide, præcis hvad der sker, når det sker.
Kvalitetssikring af arbejdet i det skjulte
Kvalitet er en kunstart – specielt i en branche som faldstammerenovering. Arbejdet med relining af faldstammer foregår i det skjulte, hvor hverken arbejdsgiver eller kunde kan se det færdige resultat. For at man som boligforening kan være tryg ved, at det færdige arbejde er udført, som det skal, er det derfor vigtigt, at arbejdet kvalitetssikres. Her gør teknologien det muligt at få et kig ind i de ellers svært tilgængelige faldstammer. Med et kamera, der sænkes ned i faldstammen, kan man foretage en TV-inspektion, hvor resultatet bliver filmet. På den måde kan man sikre, at kvaliteten er i orden. Denne transparens i arbejdet skaber en stor tryghed for boligforeningen, der med dokumentation for arbejdet kan vide sig sikker på, at de relinede rør nu kan holde i mere end 50 år.
Tager vedligeholdelsesplanen højde for faldstammerne?
Faldstammer er en del af boligforeningen, som skiller sig ud. Springer et vandrør, kan man se det – og der er konsekvenser med det samme. Med faldstammer er det en helt anden sag. Siver en faldstamme på grund af gennemtæring, kan det – uden at man bemærker det mindste – fugte en hel etageadskillelse, som i værste fald kan medføre svamp og andre fugtskader.
Faldstammer holder i lang tid, som hovedregel 50-70 år. Derfor kan det være let at komme til at fortrænge dem i planlægningsprocessen. Står faldstammerne nævnt i vedligeholdelsesplanen, bliver man mindet om, at man skal holde øje med dem, og man undgår, at projektet kommer som en uforudset udgift.
Hvad skal du gøre, hvis dit afløbsrør er tilstoppet?
Step 1: Forsøg først at rense ved at hælde 1-2 liter næsten kogende vand i afløbsrøret.
Step 2: Er afløbsrøret stadig stoppet til, kan du forsøge med en svupper.
Step 3: Virker ingen af de to nævnte løsninger, skal du have hjælp af et professionelt spulefirma.
Artiklen er skrevet af Søren Dallov Ibsen, direktør i Greenpipe.
Denne og andre artikler kan læses i Håndbogen for Min Boligforening