I mange boligforeninger kan det være vanskeligt at tiltrække nye kræfter til bestyrelsen – især når det kommer til at aktivere de yngre generationer. Skyldes det mangel på interesse for fællesskabet hos de unge beboere eller er der andre faktorer på spil? Det giver fremtidsforsker Anne-Marie Dahl et bud på her.
Fremtidsforsker hos Futuria, Anne-Marie Dahl, har en unik baggrund i både psykologi og statskundskab, og med mere end 20 års erfaring inden for fremtidsforskning er hun ekspert i at identificere og analysere de store samfundsmæssige tendenser, også kaldet megatrends.
“Det særlige ved megatrends er, at vi i forskellige generationer har forskellige samfundstendenser, der har påvirket vores måde at se verden på,” fortæller Anne-Marie Dahl. Dette afspejler sig også i de forskellige generationers måde at engagere sig i boligforeningen på.
GENERATIONSFORSKELLE I BESTYRELSESARBEJDET
“Der er en tydelig ændring i den måde, unge mennesker engagerer sig i deres boligområder,” forklarer Anne-Marie Dahl. “Vi har tidligere organiseret os på en måde, hvor både arbejde, familie og bolig var meget stationært og struktureret. Den unge generation er vokset op meget mere individualistisk, med et mere fleksibelt mindset og en trang til at forandre noget her og nu.”
Det skaber en kontrast til de mere traditionelle og strukturerede processer i boligforeninger. “Den ældre generation har en dyb forståelse og respekt for traditioner og strukturer, som er essentielle for at bevare boligforeningernes stabilitet,” siger Anne-Marie Dahl og fortsætter: “Vi kan ikke bare regne med, at vi forstår hinanden generationerne imellem,” understreger Anne-Marie Dahl og tilføjer: “Vi kender jo godt det samfund, vi allerede har, men vi skal prøve at forstå den unge generation, der er på vej ind i vores boliger og organisationer. De er nemlig påvirket af nogle andre tendenser end dem, der har skabt strukturen i vores boligforeninger.”
DIGITALE MULIGHEDER
“Men er de unge ikke hele tiden på deres skærm i stedet for at være en del af fællesskabet?”, lyder det ofte fra den ældre generation. Ifølge Anne-Marie Dahl er skærmtid ikke ensbetydende med fravær fra fællesskabet. Sociale medier kan være en kraftfuld platform til at fremme fællesskabet i boligforeningerne.
Ved at udnytte de unges evne til spontanitet og deres naturlige tilknytning til digitale netværk kan man skabe en mere dynamisk og inkluderende boligforening. For eksempel kan der oprettes grupper eller sider, hvor beboere kan dele idéer, arrangementer og information om fællesaktiviteter. Det kan være alt fra en spontan fællesspisning i gården på en lun sommeraften til information om pludselige ændringer for den kommende arbejdsdag. Det digitale skaber ikke kun mulighed for mere direkte og øjeblikkelig kommunikation, men kan også øge beboernes engagement og følelse af fællesskab.
VI KAN ALLESAMMEN BIDRAGE MED NOGET
Selvom det er de yngre generationer, der repræsenterer fremtiden, betyder det ikke, at andre generationer ikke længere har noget at bidrage med. Tværtimod. “Der er forskellige måder at deltage og arbejde på, men selvfølgelig kan det forenes. Vi skal anerkende, at forskellige generationer har forskellige styrker og perspektiver,” påpeger Anne-Marie Dahl.
“De ældre generationer kan bidrage med deres erfaring og overblik. De kan sætte ting i kasser, har prøvet det meste mange gange før og er måske bedre til at tage det lange seje træk, end de sprælske unge”, fortæller Anne-Marie Dahl og fortsætter: “De unge er bedre rustet til fremtidens mere flydende samfund med deres evne til at være fleksible og omstille sig under skiftende betingelser. De har en naturlig tilgang til teknologi og sociale medier, er vant til at diskutere alt og har stærke netværkskompetencer, som de hurtigt kan sætte i spil.”
Et samarbejde på tværs af generationerne giver mulighed for, at hver enkelt kan bidrage med det, de er bedst til, hvilket kan være en stor styrke for foreningen. hvortil Anne-Marie Dahl illustrerer: “Det kan godt være, at de unge er bedst til at løbe stærkt, men de ældre ved, hvor vi skal løbe hen.”
MOD EN NY ÆRA AF BESTYRELSESARBEJDE
For at drive sunde foreninger både nu og i fremtiden er det afgørende at rette fokus mod dialog og generationsforståelse. Anne-Marie Dahl opfordrer til mere åbenhed og samarbejde mellem generationerne. “Vi skal blive bedre til at lytte og være nysgerrige, frem for at blive irriterede over det, der er anderledes. Vi skal turde at ryste posen og prøve noget nyt. Og så skal vi forklare og forventningsafstemme med de andre generationer, hvorfor vi opbyggede vores systemer på den måde, vi gjorde,” forklarer Anne-Marie Dahl. Herefter understreger hun vigtigheden af, at vi skal huske at grine af os selv og hinanden:
“Når vi sætter den her generationskløft meget skarpt op, så kan vi bedre se nogle af de forskelle, som vi alle ubevidst er bærere af. Når jeg holder oplæg, prøver jeg at sætte et spejl op, så vi kan grine lidt af os selv og forskellen imellem os. Det er sådan, forandringen opstår,” siger Anne-Marie Dahl.