Andels- og ejerforeninger kan etablere hurtigt internet og samtidig opnå markante besparelser for beboerne.
Foreningen kan årligt spare hver beboer for flere tusinde kroner, ved at eje ejendommens internetkabling. Med ejerskab over kablerne kan foreningen nemlig vælge leverandør, ligesom de kan udskifte leverandøren, hvis produktet eller servicen ikke er god nok.
I de fleste boligforeninger ejes kablerne dog af et forsyningsselskab, og det udgør en solid barriere for lavere priser til beboerne. I størstedelen af boligforeningerne ejes netværket af YouSee/TDC.
Det er penge i at eje ejendommens netværk
Byggelovgivningen kræver, at alle beboelsesejendomme er udstyret med netværk til signalforsyning (tv, internet, telefoni). Lovgivningen forholder sig ikke til hvem, der ejer netværkskablingen i ejendommen, og ejerskabet er centralt for udvalget af internetprodukter til beboerne, og hvilken pris slutbrugeren betaler.
Lovgivningsmæssigt er YouSee/TDC defineret som en dominerende udbyder i markedet, og derfor er de blevet pålagt at åbne deres netværk for andre internetudbydere. YouSee/TDC opkræver dog en lejepris, når kunden har valgt en anden internetudbyder. Det betyder, at selvom en beboer for eksempel har valgt Fastspeed eller Hiper som internetudbyder, skal denne udbyder betale leje til YouSee/TDC for at benytte kablerne. Det er naturligvis et fordyrende mellemled, som blokerer for lavere priser for slutbrugerne.
Hvordan får man ejerskab over netværket?
Det er en god forretning at eje internetkablingen i en ejendom, og det er svært at få ejeren (for eksempel YouSee/TDC eller Fibia) til at overdrage eller sælge netværket i ejendommen til foreningen. Som boligforening kan man dog sagtens installere et andet netværk med nye stik i lejlighederne – ved siden af det eksisterende netværk. Det har den fordel, at beboerne nu kan vælge billigt internet fra én internetudbyder og samtidig modtage kabel-tv og tv-pakker via antennestikket som hidtil.
De to typer af netværk: FiberLAN er skabt til internet i etageejendomme
Når man i dag installerer netværk til internet i en ejendom, er det baseret på fibernet, og her findes to typer netværk: ”Fiber-To-The-Home” (FTTH) og FiberLAN, som begge er tidssvarende teknologier til højhastighedsinternet.
Når rådgivere normalt anbefaler, at der etableres FiberLAN-netværk i etageejendomme, hænger det sammen med, at FiberLAN koster cirka det halve at etablere i forhold til FTTH, og dermed bliver prisen for internet i boligerne lavere.
Med en FiberLAN-installation er det også nemt og billigt for foreningen at udskifte internetleverandøren, hvilket giver frihed i tilfælde af, at foreningen ikke er tilfreds med eksisterende leverandørs pris, kvalitet eller service.
Fordelen ved FTTH er først og fremmest, at kablerne egner sig til at blive ført over længere afstande og udendørs, hvilket gør FTTH særdeles velegnet til boliger, der ligger spredt, såsom parcelhuse og rækkehuse. Til gengæld er etableringen betydelig dyrere, hvorfor FTTH oftest tilbydes som lejet netværk, det vil sige, at udbyderen ejer netværket, og så er foreningen lige vidt.
Guide: Sådan etablerer I et netværk og sparer penge
-
Beslut den type netværk (FiberLAN eller FTTH), som matcher ejendommen.
-
Undersøg priser og vilkår hos internetudbydere, der tilbyder netværket
-
Estimer beboernes nuværende internethastigheder og -priser, og beregn den besparelse som beboerne opnår. Se også regneeksemplerne ovenfor.
-
Beregn hvor hurtigt etableringsomkostninger til netværket er tjent ind. Regn med at etableringen af netværket koster ca. 3.500 kr. pr. lejlighed for FiberLAN og ca. 7.000 kr. for FTTH.
-
Indhent tilbud fra en eller flere internetleverandører og overvej hvilket, som bedst matcher foreningens krav til kvalitet, pris og serviceniveau.
Både denne og andre artikler kan læses i seneste udgave af Magasinet Min Boligfornening.
Artiklen er skrevet af Jacob Frederiksen, Direktør, Fiberby.