Få kontrol over fugt i kælderen


Fugt i kælderen kan være problematisk for både bygningen og for dit helbred. Der kan opstå to altoverskyggende problemer i forbindelse med fugt i kælderen: Råd og nedbrud af konstruktionerne er skidt for bygningen, og skimmelsvamp er skidt for beboerne.


Hvis fugtproblemerne i kælderen er omfattende, og foreningen ikke gør noget ved det, kan foreningen risikere, at fugt og skimmel breder sig. Det kan i værste fald medføre et svampeangreb af f.eks. ægte hussvamp, som i sidste ende kan inficere hele bygningen, hvilket er dyrt og besværligt at slippe af med igen.

En meget fugtig kælderydervæg kan resultere i råd i træbjælkerne – som findes i kælderydervæggen i etageadskillelse mellem kælder- og stueetagen – og massiv rustnedbrydning, hvis bjælkerne er af stål.

Det er vigtigt at gøre jeres kælder klar til perioder med risiko for skybrud, da forebyggelse kan redde jer fra mange problemer.

Fugt og svampe i kælderen kan sprede sig og give allergi og andre ubehagelige gener hos de mennesker, der bor i bygningen. Svampe i boligerne (f.eks. skimmelsvamp) kan bl.a. give irriterede øjne, luftvejsgener, hovedpine, svimmelhed og koncentrationsbesvær. Symptomerne er særligt kraftige hos mennesker, der i forvejen lider af luftvejsallergi.

Men fugt i kælderen behøver ikke at være et stort problem, hvis blot du har kontrol over den.

Hvis fugt f.eks. trænger igennem kælderydervæggen, fordamper på den indvendige side og derefter bliver ventileret ud igen, behøver en lille smule fugt ikke være problematisk. Man vil i langt de fleste tilfælde kunne måle forhøjet fugtighed i kælderkonstruktionerne, uden at man af den grund behøver at gøre noget.

HVORDAN FÅR VI KONTROL OVER FUGTEN I KÆLDEREN?

Første step

Er der fugt i kælderen, bør I altså tage affære i et eller andet omfang. Når fugten er et problem, kan det klart anbefales at kontakte en byggeteknisk rådgiver for gennemgang af kælderen og få udarbejdet et notat, som beskriver tilstanden og vurderer omfanget af og eventuel årsag til fugtproblemerne. Notatet vil blandt andet prøve at klarlægge, om trækonstruktioner er udsat for angreb af råd og svamp, samt om fugtkilden er overfladevand, utætte ledninger eller grundvand mm.

>
“Skulle der opstå en vandskade i kælderen, er det vigtigt at reagere hurtigt. ”

Opstigende grundfugt – et naturligt onde

Opstigende grundfugt er noget af det mest naturlige for ældre kældervægge. Her er der tale om, at fugten fra jorden, hvor kældervæggens fundament står på, bliver suget op igennem den ældre beton og/eller mursten via kapillarvirkningen – det vil sige spontan strømning af vand i porøst materiale. Tegn på dette ses i stort set alle kældre og kendes ved, at den nederste halve til hele meter af puds er porøs og ”boblende”.

Løsning

Forholdet er som nævnt helt normalt, og det skal man blot lære at leve med. En lodret fugtspærre (omfangsdræn) kan hjælpe på det, men det vil ikke fjerne fugten helt.

Fugt- og indeklimaproblemer

Hvis der er registreret fugt- og indeklimaproblemer i lejligheder, er det ikke tilstrækkeligt blot med en renovering af lejligheden. Det er vigtigt at stoppe fugten ved dens kilde.

>
“De boligforeninger, der ikke sikrer sig, har store problemer, da kun få forsikringsselskaber ønsker at tegne en forsikring på bygningen. ”

Løsning

Omfangsdrænet skal suppleres med etablering af en vandret fugtspærre som placeres så tæt på kældergulvet som muligt for at bremse opstigningen af fugten.

Dette kan f.eks. gøres ved at sprøjte fugtbremsende kemikalier ind i kældervæggen eller ved at skære en rille i kældervæggen for efterfølgende at presse en metalplade ind.

Højt grundvandsspejl

I nogle områder står grundvandsspejl meget højt omkring bygningens kælder. I andre områder står vandspejlet lavere men stiger midlertidigt ved kraftigere nedbør, (kraftig regn, sky- eller tøbrud). Dette gør, at hele kælderen står i vand – svarende til at man trykker en spand ned i en balje vand. Vandtrykket stiger omkring kælderen, og hvis der f.eks. er huller eller revner i kælderydervæggene eller gulvet, vil vandet blive presset ind.

Løsning

Skal disse problemer undgås, handler det om at få tætnet ydervæggene (f.eks. ved etablering af omfangsdræn) og/eller gulvet.

En nyere løsning på markedet til ”bekæmpelse” af opstigende grundfugt, er etablering af et elektrisk felt i kælderydervæggen. På kældervæggenes indvendige side sendes der svage impulser af jævnstrøm ind i murværket, så vandet i væggene bliver positivt ladet. Dernæst bliver et negativt ladet spyd placeret i den omkringliggende jord, og spyddet tiltrækker det positivt ladede vand. På den måde bliver vandet ledt væk fra murværket og ud i jorden omkring huset og forhindrer samtidig også en ny opstigning af fugt i ejendommen.

Det er vigtigt at stoppe fugten ved kilden for at undgå, at det spreder sig til lejligheder og skaber indeklimaproblemer.

Kondensdannelse

Kondensdannelse på kældervæggene er ligesom opstigende grundfugt helt naturligt. Det er ofte kondensproblematikken, der giver de fleste problemer med skimmelsvampe.

Skurken er kolde vægge (og gulve), hvor fugten i luften vil fortætte på væggenes overflade og give fugt/vand, som giver grobund for skimmelvækst.

Om vinteren er det typisk over terræn ud mod den kolde vinterluft. Om sommeren er det oftest under terræn. Luften om sommeren indeholder meget fugt, og når denne varme fugtige luft møder de kølige kælderoverflader, dannes kondens.

Løsning

For at undgå kondensdannelse handler det om at holde en god og relativ høj temperatur nede i kælderen (også om sommeren) ved etablering af radiatorer kombineret med en god, effektiv og kontinuerlig ventilation. Ventilationen kan enten være naturlig eller mekanisk. Ved mekanisk ventilation sikres en mere konstant og ensartet ventilation, hvor luften på intet tidspunkt står stille.

>
“Fugt og svampe i kælderen kan sprede sig og give allergi og andre ubehagelige gener hos mennesker, der bor i bygningen. ”

Skybrud

Skybrudssikring er på alles læber i øjeblikket. Og ikke uden grund. De senere år er skybruddene blevet voldsommere og mere frekvente. Særligt bygninger med gulvafløb og toiletter i kælderen er udsatte, da der ved skybrud er stor risiko for, at det fyldte kloaknet kan få afløbsledningerne til at løbe over og fylde kælderen med kloakvand til stor skade for både bygningsdelene og inventaret.

Løsning

For at undgå skader ved skybrud skal afløbsinstallationerne ændres, så der ikke er risiko for skadelig oversvømmelse ifm. opstuvning i hovedafløbssystemet.

En løsning kunne være etablering af højvandslukkere foran gulvafløb, toiletter mm. i kælderen. De boligforeninger der ikke sikrer sig, har store problemer, da kun få forsikringsselskaber ønsker at tegne en forsikring på bygningen.

En anden løsning kunne være at koble regn- og overfladevand fra hovedafløbssystemet og derved mindske risikoen for opstuvning i dette. Regn- og overfladevandet skal håndteres på egen matrikel. Et sådant projekt, også kaldet LAR (Lokal Afledning/Anvendelse af Regnvand), kan sammen med et ”klogt” design af boligforeningens terræn ikke bare minimere risikoen af vandskader i kælderen ved skybrud men også forskønne boligforeningens friarealer og indbyde beboerne til brug af disse.

Artiklen er skrevet af Ole Brockdorff, Partner og arkitekt MAA, Trio Arkitekter.

Denne og andre artikler kan læses i Magasinet Min Boligforening.

Skade & Sikring

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Vidste du at...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus dignissim augue vel nisl fringilla ultricies. Morbi urna sem, egestas non magna id, elementum aliquam ante. Sed consectetur nisi tincidunt eros suscipit dictum.

Relevante artikler

Boligforeningers Dag 2025

Få viden, inspiration og invitationer til gratis events relevante for dig, der er bestyrelsesmedlem i en andels- eller ejerboligforening. Vi udsender nyhedsbrevet med 2-3 ugers mellemrum og sørger for, at du får den vigtigste information direkte i indbakken.

Find inspiration, viden og netværk

Bliv klogere på en lang række emner, som måtte have releavns i netop din boligforening, så du er klædt bedre på til kommende projekter eller udfordringer

Bestyrelsesarbejdet i andels- eller ejerboligforeninger er afgørende for en velfungerende og harmonisk ejendom både socialt og økonomisk. 

Forbedring af ejendommens tilstand gennem omhyggelig planlægning og vedligehold kan sikre en stabil økonomi og øget ejendomsværdi

Optimer energiforbruget i jeres forening med effektive løsninger, der reducerer omkostningerne og fremmer ansvarlig brug af energikilder.

I boligforeninger er vi fælles om mange faciliteter, der er vigtige for beboernes komfort, trivsel og daglige bekvemmelighed. 

Ved at styrke bygningens beskyttelse mod vejrpåvirkninger, kan I opnå et bedre indeklima samt lavere energiforbrug.

Udendørs områder og faciliteter i boligforeningen spiller en essentiel rolle for beboernes livskvalitet og velvære

Sikring af andels- og ejerboligforeninger mod skader er væsentligt for både beboernes sikkerhed og ejendommens værdi. 

Tilmeld boligforening

Modtag automatisk gratis materialer med posten samt nyhedsbrev med viden, inspiration og invitationer til events.