Skærpede regler bør interessere alle med en legeplads og udendørs aktivitetsområder.
Inspektion af udendørs legepladser og aktivitetsområde er et kompliceret område. Det kræver specialviden at undgå at begå dyre fodfejl, og de nye regler på området udgør lidt af en fælde, som man skal være bevidst om, hvis man er ansvarlig på området.
Det fortæller Bjarne Terndrup, der er adm. direktør for virksomheden DALPIN, som netop er ekspert i inspektion af legepladser og aktivitetsområder.
Nye regler på området
Bjarne Terndrup forklarer, at der netop er kommet nye regler, som siger, at inspektion skal udføres af en uafhængig part – og altså ikke længere kan udføres af en person, som f.eks. har været involveret i byggeriet af legepladsen.
Derudover er bygningsreglementet fra 2018 mere specifikt, end mange går og tror. ”Det er vigtigt at forstå, at der i reglementet fra 2018 blev defineret en række krav. Selvom der er tale om en bekendtgørelse, så indeholder den specifikke henvisninger til, hvor man kan finde de krav. Når der peges på standarder, så bliver de reelt grundlaget for lovgivningen. Med bygningsreglementet bliver ellers frivillige standarder til lov”, siger Bjarne Terndrup.
Manglende viden kan skabe problemer
DALPIN samarbejder med ca. 35 kommuner. De løser også opgaver for boligforeninger, grundejerforeninger og institutioner. Odense-virksomheden har ikke bare stor praktisk erfaring i sit felt. Direktøren sidder som deltager med ved de borde, hvor både danske og europæiske standarder på området bliver udfærdiget.
Bjarne Terndrup oplever, at mange af de aktører, der tegner, opfører eller ejer aktivitetsområder, endnu ikke har forstået, hvor detaljerede kravene i dag er.
”Der er stor mangel på viden om området. Det gælder alt fra arkitekterne, producentledet, montørledet til dem, der drifter det. Ofte tror de, at legepladsområdet er ganske simpelt. Men det er det ikke. Det er nogle af de største standarder, der alene fylder ca. 265 A4- sider”, siger han og tilføjer: ”Vi oplever desværre nogle gange, at vi kommer til efterinstallationsinspektion og finder mange problemer, som kunne være undgået, hvis man havde haft indsigt i reglerne. Det kan skabe problemer og uenighed om, hvem der er ansvarlig. Det hele kan altså blive kostbart for den udførende part”
Hvis man ønsker at etablere legeplads i foreningens gård, kan det derfor være en god idé at inddrage specialister, der er særligt opmærksomme på de detaljerede krav og standarder, der er på området, for at undgå problemer i sidste ende.
Artiklen er skrevet af Janne Riken, Marketingchef, DALPIN
Både denne og andre artikler kan læses i Håndbogen for Min Boligforening 2021.