De fleste tænker først på affaldshåndteringen i boligforeningen, når der pludselig lugter fælt fra vinduet, eller når containerne er fyldte, og ting blæser rundt i gården. Vi har talt med Kasper Kjær Haslebo, partner og bygningskonstruktør MAK hos ETPLUS, om, hvordan boligforeningerne kan optimere deres affaldshåndtering.
De seneste år har vores affaldssortering i Danmark gennemgået en gevaldig udvikling. For at skåne miljøet er reglerne for, hvilken container vi må smide hvad i, blevet skærpede. Det betyder for eksempel, at plastisk ikke længere må komme i samme container som metal, og at elektronik har sin helt egen skraldespand.
Selvom affaldssortering overordnet set er en rigtig god ide, fordi det bidrager til øget genbrug og dermed til at gøre vores land og by grønnere, kommer det ikke uden udfordringer. Det stiller ekstra krav til den enkelte beboer, som i lejligheden skal bruge plads på flere og forskellige skraldespande, men specielt stiller det store krav til foreningen om, at der både er en tilstrækkelig mængde samt de rigtige containere til rådighed, som skraldet kan sorteres i.
Tænk ud af boksen
Heldigvis findes der forskellige måder, hvorpå man kan optimere affaldshåndteringen i en forening.
“Man kan lave alle mulige løsninger – om det skal være med grønt tag på toppen, planter som vokser op ad siderne på et skraldeskur eller et grønt hegn. Man kan også placere containerne i kælderen, hvis det er det, man ønsker. Det er kun fantasien og økonomien, der sætter grænserne for, hvad der er muligt”, fortæller Kasper Kjær Haslebo.
Mulighederne spænder lige fra hengemte skraldecontainere til at inkorporere containerne på en kønnere og mere optimal måde i gårdbilledet. De største og bedste ændringer findes, når man tænker ud af boksen.
Optimal affaldshåndtering har værdi for den enkelte beboer
Affaldshåndtering virker måske som en lille del af alt det, der foregår i en boligforening. Alligevel har det en stor betydning for de enkelte beboere. Ud over de indlysende faktorer, der kan spille ind, som blandt andet lugt og pladsmangel, kan den omfattende affaldssortering også have andre påvirkninger på beboerne.
“Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at mindst ni ud af ti beboere vil synes, det er attraktivt, at skraldecontainerne er skjult, så det ikke er det første, man ser, når man bruger gården – for eksempel til at spise i,” fortæller Kasper Kjær Haslebo og uddyber: “Optimal affaldshåndtering har en stor betydning for beboerne. Det er for eksempel lækrere at sidde på en altan vendt ind mod gården, hvis ikke udsigten er skraldecontainere.”
En god skraldehåndtering i en boligforening udvider også foreningens udeområder, som har stor værdi for beboere i storbylejligheder. På den måde er udendørsaktiviteter ikke begrænset til en altan eller park i nærheden.
“Det er fedt for beboere, hvis de kan se gården som et rekreativt område i stedet for et område, hvor der bare opbevares cykler og skraldecontainere”, fortæller Kasper Kjær Haslebo.
Første skridt mod en bedre affaldshåndtering
Optimering af affaldshåndteringen er som regel noget, man har brug for hjælp til i en forening. Det kræver nogen, som ved, hvor det er mest optimalt at placere containere i en gård, og hvordan man bedst tilgodeser alle beboere i en forening.
Alligevel er det allervæsentligste, at foreningen starter med at se indad, mener Kasper Kjær Haslebo.
“Hvis foreningen gør sig et begreb om, hvad de har af tanker i første omgang, så hjælper det efterfølgende rådgivere med at give et bedre og mere konkret forslag til foreningen,” fortæller han.
Har man på forhånd overvejet, hvor mange og hvilke containere der er brug for i foreningen, kommer tingene til at forløbe bedre og hurtigere. Det giver blandt andet en rådgiver bedre forudsætninger for hurtigt at afklare med kommunen, hvordan projektet skal udformes, så de ønskede ændringer for affaldshåndtering i foreningen stemmer overens med arbejdstilsynets regler for indretning og brug af dagsrenovationssystemer.
Kategorier for affaldssortering i Københavns Kommune:
-
- Madaffald
- Plast, mad- og drikkekartoner
- Restaffald
- Farligt affald
- Pap
- Elektronik
- Papir
- Glas
- Haveaffald
- Elektronik
- Storskrald
Læs mere om beskrivelser af de forskellige kategorier på www.kk.dk/affaldssortering.