De stigende materialepriser gør besparelser og enklere byg nødvendige for få tingene til at lykkedes. En god energi- og indeklimaløsning kan reducere både anlægs- og driftsomkostninger betydeligt.
Den seneste tids markante stigning i materialepriser, elpriser og renter påvirker mange mennesker i hverdagen. Flere prioriterer at slukke lyset i de rum, de ikke bruger, eller at vaske senere, end de plejer. Situationen har altså udpenslet, hvor stor en betydning selv de mindste tiltag har.
Et af de steder, der i mange boligforeningers tilfælde kan optimeres, er ejendommens konstruktion i forhold til spild af unødige ressourcer som f.eks. opvarmning. På gamle bygninger – som udgør en kæmpe del af bygningsmassen i danske storbyer – er vinduerne af lige så gammel dato som ejendommens opførelsestidspunkt. Det medfører, at de sjældent er i stand til hverken at holde på varmen eller bidrage til et godt indeklima.
En løsning, der kan afhjælpe netop disse problemstillinger, er Ventilationsvinduet.
En energiløsning baseret på kendt og afprøvet teknologi
Et Ventilationsvindue er en dobbelt vindueskonstruktion, som lukker forvarmet frisk luft ind i boligen. Ud fra det fysiske princip om, at varm luft stiger til vejrs, er der udvendigt på vinduet hul i bunden, og indvendigt hul i toppen. Det gør, at der skabes ventilation, men at den luft, der kommer igennem vinduet og indenfor, er forvarmet af varmetabet fra boligen og solens kræfter udefra. Ventilationsvinduet anvendes i dag i både renovering og nybyg og fås i både moderne og klassisk design som klæder bygningen.
Store besparelser på driftsomkostninger og fjernvarme- og naturgasforbruget
Det er anerkendt, at Ventilationsvinduet er en enkel løsning til forbedring af indeklima, når man renoverer ældre ejendomme eller bygger nyt. Erfaringer fra bl.a. boligselskaber viser, at man med et godt indeklima forårsaget af Ventilationsvinduer kan kalkulere en betydelig reduktion af de årlige driftsomkostninger – ofte med mere end 90% sammenlignet med traditionelle måder at lave ventilation på.
Ventilationsvinduer kan kombineres med et mekanisk hjulpet aftræk fra eksisterende aftrækskanaler over til kombinationen med højt udviklede IKM-udsugsvarmepumper. Netop dette ses på Nordre Frihavnsgade 50, hvor løsningen er udført af Emborg Design og Arkitektur med byfornyelsesstøtte. Her udnyttes den varme og fugtige afkastluft fra lejlighederne til at producere varmt brugsvand. Det reducerer fjernvarme- og naturgasforbruget betragteligt, og der er på den måde også opnået betydelige besparelser.
Kan man virkelige tage frisk luft ind gennem vinduerne uden at få træk?
LivingBetter løsningen – som kombinerer Ventilationsvinduet med en udsugningsvarmepumpe – har gennemgået omfattende tests og dokumentation fra anerkendte internationale testcentre samt Aalborg Universitet. Det har givet værktøjer til at beregne det korrekte antal ventiler i vinduerne, som kan tilpasses ift. aftrækket fra boligen. Balancen gør, at lufttilførslen sker så tilpas langsomt, at eventuel køligere luft, der kommer ind i boligen gennem Ventilationsvinduets termostatiskstyrede ventiler, blandes op med varmen i rummet og ikke mærkes som træk. Skulle der lokalt være stort facadepres pga. storm mv. viser erfaringerne samtidig, at beboerne benytter muligheden for kortvarigt at lukke for dele af lufttilførslen og senere åbne igen.
Støttemuligheder til renovering af energi- og indeklimaløsniNGER
Det er muligt at opnå støtte til renoveringsprojekter, hvor der er krav til, at energiforbrug og indeklima skal opfylde BR18. I projekter, hvor der indgår udskiftning af vinduer, men der ikke nødvendigvis er krav til øget ventilation, er det også klogt at tænke Ventilationsvinduer ind. Det sikrer, at nye vinduer og øget tæthed ikke fører til fugtproblemer og dårligt indeklima.
Artiklen er skrevet af Peter L. Clausen, Adm. Direktør i LivingBetter A/S.
Denne og andre artikler kan læses i Håndbogen for Min Boligforening 2023.