Hjem / Ejendomsværdi / Derfor skal din boligforening have en drift- og vedligeholdelsesplan
Derfor skal din boligforening have en drift- og vedligeholdelsesplan
En drift- og vedligeholdelsesplan er et værdifuldt værktøj for enhver boligforening. Den sikrer overblik, prioritering og kontinuitet i ejendommens vedligeholdelse – selv ved skift i bestyrelsen.
- Jens Bergelin, Adm. Direktør, John Bergelin A/S
I mange boligforeninger ser man ofte, at drift- og vedligeholdelsesplaner bliver betragtet som en formalitet snarere end en nødvendighed. Men en god drift- og vedligeholdelsesplan er langt fra en overflødig detalje; det er en strategisk investering, der kan spare penge, forbedre ejendommens værdi og sikre en stabil boligforening i mange år fremover.
Hvad er en drift- og vedligeholdelsesplan?
En drift- og vedligeholdelsesplan er en systematisk gennemgang af alle nødvendige reparationer og vedligeholdelsesopgaver i ejendommen over en længere periode, typisk 10 år. Planen udarbejdes på baggrund af en tilstandsrapport, der nøje vurderer bygningens aktuelle stand, fra tag til kælder. Når man har denne tilstandsrapport, kan man begynde at prioritere de nødvendige opgaver – både dem, der er akutte, og dem, der kan vente.
Det centrale i en drift- og vedligeholdelsesplan er ikke blot at identificere, hvad der skal gøres, men også hvornår det skal gøres, og hvordan det kan finansieres. Dette hjælper med at fordele vedligeholdelsesomkostningerne ud over flere år, så der ikke pludselig opstår store, uoverskuelige udgifter.
Fordelen ved en drift og vedligeholdelsesplan
- Overblik og forudsigelighed: Med en drift- og vedligeholdelsesplan har boligforeningen et klart billede af ejendommens tilstand og kan budgettere mere præcist for fremtiden. Planen gør det muligt at fordele udgifterne over flere år og dermed undgå økonomiske chok for både bestyrelse og beboere.
- Stabilitet mellem skiftende bestyrelser: Boligforeningers bestyrelser skifter ofte, og det kan medføre, at vigtig viden går tabt. En veludført vedligeholdelsesplan sikrer kontinuitet, så nye bestyrelsesmedlemmer nemt kan tage over og fortsætte arbejdet uden afbrydelser. Planen fungerer som en slags to-do-liste for de næste 10 år, der guider bestyrelsen gennem de nødvendige opgaver.
- Faglig rygdækning: En vedligeholdelsesplan giver bestyrelsen en faglig vurdering, der tydeligt adskiller mellem, hvad der er “need to have” og “nice to have.” Det kan skabe tryghed for beboerne at vide, at bestyrelsen har et professionelt værktøj i hænderne, der hjælper med at skelne mellem nødvendige reparationer og ønskelisteprojekter. Vedligeholdelsesplanen er med til at sikre, at investeringerne er fagligt begrundede, hvilket kan være særligt nyttigt i situationer, hvor der opstår uenighed om prioriteringen af opgaver.
- Bedre økonomiske vilkår: En opdateret vedligeholdelsesplan giver ofte boligforeningen mulighed for at få bevilget nogle bedre lån hos banken, hvis der fx skal lånes penge til et større renoveringsprojekt, som tagrenovering eller vinduesskift. Planen er med til at demonstrere over for banken, at de har at gøre med er en sund forening, der har styr på økonomien og den fremtidige vedligeholdelse.
- Bedre forsikringsdækning: Forsikringsselskaber kræver ofte dokumentation for ejendommens tilstand. Hvis en boligforening ikke kan dokumentere en vedligeholdelsesstrategi, kan det blive dyrt, eller i værste fald umuligt, at opretholde en god forsikring. En veldokumenteret drift- og vedligeholdelsesplan kan derfor sikre lavere forsikringspræmier.
Samarbejde med en byggeteknisk rådgiver fra start til slut
At vælge den rette byggetekniske rådgiver kan gøre en stor forskel for boligforeningens succes med drift- og vedligeholdelsesplanen. En rådgiver spiller en central rolle i at udarbejde planen baseret på en grundig tilstandsrapport, og kan hjælpe med at prioritere vedligeholdelsesopgaverne og sikre, at de passer til foreningens økonomiske rammer.
Relevante artikler
Boligforeningers Dag 2025
Få viden, inspiration og invitationer til gratis events relevante for dig, der er bestyrelsesmedlem i en andels- eller ejerboligforening. Vi udsender nyhedsbrevet med 2-3 ugers mellemrum og sørger for, at du får den vigtigste information direkte i indbakken.
Find inspiration, viden og netværk
Bliv klogere på en lang række emner, som måtte have releavns i netop din boligforening, så du er klædt bedre på til kommende projekter eller udfordringer
Bestyrelsesarbejdet i andels- eller ejerboligforeninger er afgørende for en velfungerende og harmonisk ejendom både socialt og økonomisk.
Forbedring af ejendommens tilstand gennem omhyggelig planlægning og vedligehold kan sikre en stabil økonomi og øget ejendomsværdi
Optimer energiforbruget i jeres forening med effektive løsninger, der reducerer omkostningerne og fremmer ansvarlig brug af energikilder.
I boligforeninger er vi fælles om mange faciliteter, der er vigtige for beboernes komfort, trivsel og daglige bekvemmelighed.
Ved at styrke bygningens beskyttelse mod vejrpåvirkninger, kan I opnå et bedre indeklima samt lavere energiforbrug.
Udendørs områder og faciliteter i boligforeningen spiller en essentiel rolle for beboernes livskvalitet og velvære
Sikring af andels- og ejerboligforeninger mod skader er væsentligt for både beboernes sikkerhed og ejendommens værdi.
Tilmeld boligforening
Modtag automatisk gratis materialer med posten samt nyhedsbrev med viden, inspiration og invitationer til events.