Sådan understøtter du affaldssortering ved hjælp af skiltning

Forsøg viser, at god skiltning i gården understøtter affaldssortering. I denne artikel får I gode råd til, hvordan I kan indrette jeres gård med affaldsskiltning.

Hvorfor affaldsskiltning?

Måden, vi fysisk indretter vores rum på, påvirker vores adfærd. I Københavns Kommune har man undersøgt, hvordan en gård skal se ud for at fordre mest mulig affaldssortering blandt dens beboere. Et vigtigt parameter for korrekt sortering er at kunne finde vej til den affaldsbeholder, man skal bruge, uden et stort forudgående detektivarbejde. Det er desuden vigtigt, at man kan få svar på eventuelle tvivlsspørgsmål i sorteringssituationen – så genanvendeligt affald fx ikke ryger i restaffald pga. manglende viden. Her kommer tydelig og vejledende skiltning ind i billedet. 

Et vigtigt parameter for korrekt sortering er at kunne finde vej til den affaldsbeholder, man skal bruge.

Københavns Kommune har udviklet et tilbud, hvor adskillige typer skilte, plakater og klistermærker udbydes og kan bestilles med blik for, hvad den enkelte gårds udfordringer er. Materialerne består både af simple skilte med de forskellige affaldstypers navne, som kan hænge over affaldsbeholderne, samt af plakater og klistermærker, der adresserer typiske sorteringsudfordringer.

Fem råd til god affaldskiltning

Selvom ovenstående specifikke materialer kun udbydes inden for Københavns Kommune, er der imidlertid meget, man selv kan gøre for at lave god skiltning om affald i gården. Her kommer fem gode råd, som du kan benytte dig af, hvis du vil understøtte affaldssortering i din gård:

Råd 1: Sørg for synlighed

Hæng skiltene i øjenhøjde, og så de er tydelige og ikke kan overses. Stærke farver, kontrast og store skrifttyper gør skiltningen synlig på afstand og hjælper svagtseende.

Råd 2: Hold det simpelt og pænt

Sørg for at formidle din pointe så kortfattet som muligt. En masse billeder og store mængder information forvirrer øjet og hjernen og gør i værste fald, at folk opgiver og smider affaldet i den forkerte beholder. Sørg også for at få produceret vejrbestandige skilte, der kan holde sig pæne i lang tid. Det er vigtigt for helhedsindtrykket på standpladsen. En pæn og simpel standplads giver os mere lyst til at opholde os der længere og dermed bruge tiden til at sortere bedre.

Råd 3: Sørg for genkendelighed

Hold dig til at anvende de piktogrammer og farver, der er udviklet til nationalt brug og derfor er gældende uanset hvor i landet, man befinder sig. På den måde læner du dig op ad noget, der er velkendt for gårdens beboere. Disse piktogrammer findes ofte også på emballage, så forbrugere bliver guidet i, hvor de skal smide den pågældende genstand ud.

Råd 4: Adressér typiske sorteringsudfordringer

Hvis der er nogle affaldstyper, der er særligt store problemer med i din gård, kan du adressere dem direkte. Det kan f.eks. være, at folk putter flamingo i plastikbeholderen. Det kan også være sæsonbestemt, fx kan problematikker med afskaffelse af juletræer opleves ved udgangen af december måned. Målrettet skiltning, der giver beboerne den nødvendige viden i sorteringsøjeblikket, kan være løsningen.

Råd 5: Kommunikér på flere sprog

Overvej om der er andre sprog, der dominerer i ejendommene, hvor dine skilte skal hænge, og om det kunne være gavnligt med de samme budskaber på flere sprog. Et godt udgangspunkt er at skrive på både dansk og engelsk. Danmark bliver mere og mere global og forbundet til omverdenen, hvilket også betyder, at ikke alle, der bor her, taler dansk.

Bestil affaldsskiltning

Ligger din ejendom i Københavns Kommune, og vil du gerne bestille affaldsskiltning? 

Klik ind på kk.dk/bestil-affaldsskilte for at se udvalget og gennemføre din bestilling. 

Relevante artikler

Boligforeningers Dag 2025

Få viden, inspiration og invitationer til gratis events relevante for dig, der er bestyrelsesmedlem i en andels- eller ejerboligforening. Vi udsender nyhedsbrevet med 2-3 ugers mellemrum og sørger for, at du får den vigtigste information direkte i indbakken.

Find inspiration, viden og netværk

Bliv klogere på en lang række emner, som måtte have releavns i netop din boligforening, så du er klædt bedre på til kommende projekter eller udfordringer

Bestyrelsesarbejdet i andels- eller ejerboligforeninger er afgørende for en velfungerende og harmonisk ejendom både socialt og økonomisk. 

Forbedring af ejendommens tilstand gennem omhyggelig planlægning og vedligehold kan sikre en stabil økonomi og øget ejendomsværdi

Optimer energiforbruget i jeres forening med effektive løsninger, der reducerer omkostningerne og fremmer ansvarlig brug af energikilder.

I boligforeninger er vi fælles om mange faciliteter, der er vigtige for beboernes komfort, trivsel og daglige bekvemmelighed. 

Ved at styrke bygningens beskyttelse mod vejrpåvirkninger, kan I opnå et bedre indeklima samt lavere energiforbrug.

Udendørs områder og faciliteter i boligforeningen spiller en essentiel rolle for beboernes livskvalitet og velvære

Sikring af andels- og ejerboligforeninger mod skader er væsentligt for både beboernes sikkerhed og ejendommens værdi. 

Tilmeld boligforening

Modtag automatisk gratis materialer med posten samt nyhedsbrev med viden, inspiration og invitationer til events.