Hjem / Skade & sikring / 6 steder I bør holde øje med i ejendommen inden skaden sker
6 steder I bør holde øje med i ejendommen inden skaden sker
Forebyggelse er nøglen til en sund ejendom. Mange skader opstår langsomt over tid, og hvis de ikke opdages i tide, kan de blive både dyre og besværlige at udbedre. Derfor er det vigtigt, at bestyrelsen løbende holder øje med ejendommens mest udsatte områder og sørger for vedligeholdelse inden skaden sker.
At sikre ejendommen mod skader handler ikke kun om at reparere problemer, når de opstår, men i høj grad om at forebygge dem i tide. Små skader, der ignoreres eller overses, kan udvikle sig til store og dyre reparationer, og i værste fald kan de udgøre en sikkerhedsrisiko for beboerne.
Men hvordan ved man, hvor man skal sætte ind? Nogle af de mest almindelige skader i ejendomme opstår i de samme områder – fra utætheder i taget og fugt i kælderen til svigtende el-installationer og tilstoppede rør.
I denne artikel ser vi nærmere på seks centrale steder i ejendommen, hvor bestyrelsen bør være ekstra opmærksom på vedligeholdelse og forebyggelse. Det er dog vigtigt at understrege, at alle ejendomme er forskellige, og at der kan være andre væsentlige opmærksomhedspunkter i netop jeres forening. Vi anbefaler derfor altid, at bestyrelsen rådfører sig med en byggeteknisk rådgiver, som kan give en professionel vurdering af ejendommens tilstand. En god start er at få udarbejdet en drift- og vedligeholdelsesplan, så foreningen har en klar oversigt over, hvilke tiltag der skal prioriteres, og hvornår de bør udføres.
"En byggeteknisk rådgiver kan hjælpe med at identificere de mest kritiske områder, så boligforeningen kan forebygge skader, planlægge udgifter og sikre en stabil økonomi. "
1. Tagrum – Brandfare, stormskader og utætheder
Taget er ejendommens første forsvar mod vind og vejr, men det er også et af de områder, der let kan blive overset. Når man sjældent opholder sig i tagrummet, kan små skader få lov at udvikle sig over tid uden at blive opdaget. En mindre utæthed kan føre til omfattende vandskader, mens manglende brandsikring kan føre til hurtig brandspredning i tilfælde af ildebrand.
Derudover er tagflader og tagbelægning særligt sårbare over for stormvejr, kraftige regnskyl og snebelastning, hvilket kan resultere i løse tagsten, ødelagte tagplader eller afrevne inddækninger. Hvis taget ikke bliver gennemgået systematisk, kan skaderne udvikle sig til dyre reparationer, eller værre – føre til store skader på resten af bygningen.
2. El-installationer – Brandrisiko og driftsstop
Gamle eller misligholdte el-installationer kan udgøre en alvorlig brand- og sikkerhedsrisiko. Mange ældre ejendomme har stadig stofledninger, forældede el-tavler og slidte kabler, der kan føre til kortslutninger og brand. Samtidig kan installationerne være underdimensionerede til nutidens elforbrug, hvilket kan forårsage overbelastning og driftsstop. For at forebygge skader bør ejendommens elinstallationer jævnligt gennemgås af en autoriseret elektriker og at gamle eller fejlbehæftede installationer udskiftes i tide.
3. Kælder – Fugt, vandskader og skybrudssikring
Kælderen er ofte et af de mest udsatte områder i ejendommen, især når det gælder fugt- og vandskader. I takt med at der kommer mere og mere regnvand i Danmark, stiger risikoen for oversvømmelser og vandskader i lavtliggende ejendomme. Manglende dræning, dårligt ventilerede rum og utætte vægge kan føre til alvorlige problemer som skimmelsvamp og i værste fald skade ejendommens fundament. For at beskytte ejendommen bør bestyrelsen sikre, at afløbssystemer og dræn fungerer optimalt, og at kælderen har de rette foranstaltninger mod både fugt og skybrud.
"Forebyggelse er altid billigere og nemmere end reparation."
4. Altaner – Forvitring og nedstyrtningsfare
Altaner er udsat for slid fra vejret året rundt, og uden den rette vedligeholdelse kan betonkonstruktionen forvitre. Hvis skader som revner og rust i armeringsjernet får lov at udvikle sig, kan det føre til alvorlige sikkerhedsrisici. Altaner giver ejendommens beboere et ekstra uderum, men de er også udsatte for vind og vejr året rundt. Frost, regn og temperaturudsving kan med tiden nedbryde betonkonstruktionen og føre til rust i armeringsjernet, hvilket svækker bæreevnen. Hvis skaderne ikke opdages i tide, kan det i værste fald føre til en sikkerhedsrisiko for beboerne.
I mange ældre ejendomme blev altaner konstrueret uden den viden og teknologi, vi har i dag, hvilket betyder, at de ikke nødvendigvis lever op til nutidens standarder for styrke og holdbarhed. Derfor er det vigtigt at vedligeholde og kontrollere altaner regelmæssigt for at undgå alvorlige skader.
Inden skaden sker:
Brandsikkerhed, skybrudssikring og generel bygningsvedligehold
- Tirsdag d. 17. juni kl. 17:00-19:30
- København
5. Indeklima – Skimmelsvamp og dårligt energiforbrug
Et sundt indeklima er afgørende for både beboernes sundhed og ejendommens holdbarhed. Dårlig ventilation, kuldebroer og høj luftfugtighed kan føre til skimmelsvamp, fugtskader og unødvendigt høje varmeregninger. Skimmelsvamp trives i kolde og fugtige omgivelser og kan være svær at slippe af med, hvis den først har fået fat. I mange ældre ejendomme er isoleringen ofte utilstrækkelig, og gamle, utætte vinduer kan føre til kuldebroer og varmetab, hvilket både skader indeklimaet og øger energiforbruget.
6. Rør, faldstammer og kloak – Lækager, tilstopninger og skybrudssikring
Ejendommens rør, faldstammer og kloaksystemer er skjulte, men afgørende for en velfungerende ejendom. Lækager, tilstopninger og oversvømmelser kan føre til dyre skader og store gener for beboerne. Særligt kloaksystemet er under pres med de stigende mængder regnvand, og uden vedligeholdelse kan regnvandet ikke ledes væk, hvilket øger risikoen for oversvømmelser og fugtskader.
For at undgå akutte problemer er det vigtigt at have en plan for regelmæssig inspektion og vedligeholdelse, så skader opdages i tide.
Få styr på vedligeholdelsen med en plan
Disse seks områder er generelle eksempler på steder i en ejendom, hvor skader ofte opstår, men det er altid en byggesagkyndig, der bedst kan vurdere, hvor netop jeres ejendom er mest udsat, og hvilke forebyggende tiltag der er nødvendige. For at sikre en langsigtet og systematisk vedligeholdelse anbefales det, at boligforeningen får udarbejdet en drift- og vedligeholdelsesplan, der skaber overblik over ejendommens tilstand og fremtidige behov.
En byggeteknisk rådgiver kan hjælpe med at identificere de mest kritiske områder, så boligforeningen kan forebygge skader, planlægge udgifter og sikre en stabil økonomi. På den måde kan større reparationer undgås, og foreningen står stærkere, når der skal træffes beslutninger om vedligeholdelse og renovering.
Forebyggelse er altid billigere og nemmere end reparation. Ved at handle i tide kan boligforeningen sikre en sund, velfungerende ejendom i mange år frem.
Relevante artikler
Tilmeld dig nyhedsbrevet
Få viden, inspiration og invitationer til gratis events for bestyrelsesmedlemmer i andels- og ejerboligforeninger.
Find inspiration, viden og netværk
Bliv klogere på en lang række emner, som måtte have releavns i netop din boligforening, så du er klædt bedre på til kommende projekter eller udfordringer
Bestyrelsesarbejdet i andels- eller ejerboligforeninger er afgørende for en velfungerende og harmonisk ejendom både socialt og økonomisk.
Forbedring af ejendommens tilstand gennem omhyggelig planlægning og vedligehold kan sikre en stabil økonomi og øget ejendomsværdi
Optimer energiforbruget i jeres forening med effektive løsninger, der reducerer omkostningerne og fremmer ansvarlig brug af energikilder.
I boligforeninger er vi fælles om mange faciliteter, der er vigtige for beboernes komfort, trivsel og daglige bekvemmelighed.
Ved at styrke bygningens beskyttelse mod vejrpåvirkninger, kan I opnå et bedre indeklima samt lavere energiforbrug.
Udendørs områder og faciliteter i boligforeningen spiller en essentiel rolle for beboernes livskvalitet og velvære
Sikring af andels- og ejerboligforeninger mod skader er væsentligt for både beboernes sikkerhed og ejendommens værdi.
Tilmeld boligforening
Modtag automatisk gratis materialer med posten samt nyhedsbrev med viden, inspiration og invitationer til events.