Skybrudssikring – erfaringer fra en boligforening og ekspertens råd

Da boligforeningen A/B Eltham blev ramt af et voldsomt skybrud i 2024, løb der kloakvand ind i kældrene, installationer blev ødelagt, og bestyrelsen kæmpede i månedsvis med oprydning, udbedring og forsikringer. Nu investerer foreningen i fremtidssikring. Vi har talt med bestyrelsesformanden om deres erfaringer – og med en ekspert om, hvordan andre boligforeninger kan undgå samme skæbne.

Det er efterhånden almindeligt kendt, at skybrud i Danmark bliver både hyppigere og voldsommere i takt med den globale opvarmning. Når kloakker og afløbssystemer ikke kan følge med, risikerer boligforeninger at stå med oversvømmede kældre, ødelagte installationer og store økonomiske omkostninger.

Netop dét kender boligforeningen A/B Eltham, der ligger i Hellerup, indgående til. Søndag d. 4. august 2024 ramte et voldsomt skybrud Danmark, og det gik voldsomt ud over Københavnsområdet.

"Der stod vand i alle kælderskakter, og beboerne var ude i gården og prøvede at redde, hvad der reddes kunne. Men nogle steder var der allerede halvanden meter vand i kældrene – der var intet at gøre."

Når vandet vælter ind – en boligforenings oplevelse

Leif Nielsen, bestyrelsesformand i A/B Eltham, er ude at køre, da han bliver ringet op af en beboer, der fortæller ham, at det styrtregner, og der er gået hul på skybrudsledningen, så kloakvandet fosser op og ud på vejen foran ejendommen.

“Da jeg kom hjem, kunne jeg konstatere, at der stod vand i alle kælderskakter, og beboerne var ude i gården og prøvede at redde, hvad der reddes kunne. Men nogle steder var der allerede halvanden meter vand i kældrene – der var intet at gøre,” fortæller Leif Nielsen. 

Egentlig er A/B Eltham som boligforening velforberedt på skybrud med en klar beredskabsplan, der bør kunne værne ejendommen mod skybrud, men på grund af et uforudset brud på en skybrudsledning, der har til formål at lede vandet væk fra området og ud i Øresund ved skybrud, går det langt voldsommere for sig. 

Flere timer senere bliver situationen kun værre. Vandet fortsætter med at stige i kælderskakterne, og foreningens kloakmester tilkaldes – men selv ikke dét løser problemet.

“De kunne ikke komme af med kloakvandet fra kælderområderne, fordi kloakkerne var fuldstændig fyldte,” forklarer Leif.

Først da Beredskabet har været forbi nabovejen for at pumpe vand fra gade og kloak ud i Øresund, tager kloakkerne atter fra, og efter en hel dag med stor uvished og hårdt arbejde, kan Leif Nielsen, resten af bestyrelsen og beboerne trække sig. 

“Vi tænker, puha, nu er vi færdige. Jeg sidder oppe hos nogle naboer, vi har lige åbnet en flaske vin og siger, det var godt nok en vild søndag. Så ringer min telefon, og de siger: ‘Det brænder’.”

En eltavle, som har stået under vand i kælderen, og som efterfølgende er blevet tørlagt, begynder at overophede, fordi den har været kortsluttet.

“Pludselig holder der otte brandbiler herude,” fortæller Leif Nielsen og uddyber: “Vi troede, vi var færdige, men vi måtte i gang igen. Der var folk ude hele natten og arbejdede på at få strømmen tilbage – først ved 2-3-tiden havde vi strøm igen.”

For A/B Eltham medførte oversvømmelsen store skader i boligforeningen. Elevatorer, vaskeri, varmecentral, ladestandere, hoved-eltavle og omkring 80 private depotrum blev ramt. Vitale funktioner var ude af drift længe efter.

Inden skaden sker:

Brandsikkerhed, skybrudssikring og generel bygningsvedligehold

Ekspertens råd: Sådan sikrer du din boligforening mod skybrud

For A/B Elthams bestyrelse stod det hurtigt klart, at foreningen ikke ville risikere at stå i en lignende situation igen. Efter måneder med oprydning, skimmelbekæmpelse og forhandlinger med forsikringsselskabet blev beslutningen truffet: 

Foreningen skulle skybrudssikres grundigt. Men hvordan griber man den opgave an?

Ifølge Jan Crone Foster, der er partner i MMAKE, og som er specialist i skybrudssikring, er det en fejl at vente, til skaden er sket, før man handler. Mange boligforeninger undervurderer risikoen – ofte fordi de ikke tidligere har oplevet oversvømmelser. “Lige præcis A/B Eltham var faktisk lysår foran mange andre foreninger. De havde allerede lavet en beredskabsplan, så beboerne vidste præcis, hvad de skulle gøre, hvis der kom et skybrud,” fortæller Jan Crone Foster.

Og A/B Elthams beredskab var også aktivteret den 4. august, men havde ikke taget højde for det uforudsete brud på kommunens skybrudsledning, som væsentligt ændrede på mængden og udbredelsen af kloakvandet. “Udfordringen er, at hvis der skal et beredskab til for, at man er sikker på, at ens bygning ikke bliver oversvømmet, så spiller den menneskelige faktor ind – og den er usikker. Det kan være, at der ikke er nogen hjemme. Det kan også være, at de ikke opdager det,” uddyber han.

Kend din ejendoms svagheder og undgå skjulte svagheder

Når MMAKE rådgiver boligforeninger om skybrudssikring, er første skridt altid at kortlægge ejendommens risikopunkter. “Det er vigtigt at starte med at besigtige ejendommen. Hvor løber vandet hen under skybrud? Hvor er de laveste punkter? Hvordan er kloakkerne forbundet? Mange boligforeninger har ikke en opdateret kloaktegning, og det kan være en kæmpe udfordring,” fortæller Jan Crone Foster.

Ifølge Jan Crone Foster er et af de vigtigste sikringstiltag at sikre kloakker og afløb. “Så snart du ser vand på terræn, er det allerede kommet op gennem kloakken langt tidligere. Det betyder, at din sikring skal starte der. Højvandslukker er et godt første skridt, men de skal installeres korrekt og vedligeholdes. Vi kommer ofte ud til steder, hvor folk tror, de har en velfungerende højvandslukker – og så finder vi ud af, at rotter har spist kontraklappen, så den ikke virker længere,” forklarer han.

"Hvis kloakkerne er gamle og utætte, kan et for stort vandtryk få vandet til at finde nye veje – nogle gange endda under gulvet, hvor det kan presse betonen op."

I ældre ejendomme kan skybrudssikring dog ikke stoppe ved højvandslukker: “Hvis kloakkerne er gamle og utætte, kan et for stort vandtryk få vandet til at finde nye veje – nogle gange endda under gulvet, hvor det kan presse betonen op. Vi ser det typisk i bygninger med gamle kloakker, hvor vi er nødt til at strømpefore ledningerne for at sikre dem mod lækager,” siger Jan.

Hvad er en passiv sikringsløsning?

En passiv sikringsløsning er en løsning, der er uafhængig af den menneskelige faktor og derfor er i stand til at beskytte en ejendom 24 timer i døgnet, 365 dage om året.

Sikringsstrategi: Lav en sammenhængende plan for ejendommen

For A/B Eltham var skybruddet ikke kun en økonomisk udfordring, men også en enorm belastning for bestyrelsen. “Timerne, vi i bestyrelsen har brugt på at rydde op, indhente tilbud fra leverandører, forhandle med forsikringsselskabet og håndtere beboernes frustrationer – det er noget af det hårdeste,” fortæller Leif Nielsen.

Selvom foreningen har fået dækket over 1,5 millioner kroner i skader, har de stadig selv måtte afholde betydelige udgifter til oprydning, skadesbegrænsning og nye sikringstiltag. Samtidig har det kostet dyrt i tid og kræfter for bestyrelsesmedlemmerne, der har skullet jonglere krisehåndtering ved siden af fuldtidsjob og familieliv.

Nu, efter måneders arbejde, har A/B Eltham sat en ny strategi for forebyggende tiltag, og de kan se fremad med større tryghed, velvidende at de kommer til at stå langt stærkere, hvis et nyt skybrud af samme kaliber rammer, og skybrudsledningen ikke kan holde tæt. 

Relevante artikler

Tilmeld dig nyhedsbrevet

viden, inspiration og invitationer til gratis events for bestyrelsesmedlemmer i andels- og ejerboligforeninger.

Find inspiration, viden og netværk

Bliv klogere på en lang række emner, som måtte have releavns i netop din boligforening, så du er klædt bedre på til kommende projekter eller udfordringer

Bestyrelsesarbejdet i andels- eller ejerboligforeninger er afgørende for en velfungerende og harmonisk ejendom både socialt og økonomisk. 

Forbedring af ejendommens tilstand gennem omhyggelig planlægning og vedligehold kan sikre en stabil økonomi og øget ejendomsværdi

Optimer energiforbruget i jeres forening med effektive løsninger, der reducerer omkostningerne og fremmer ansvarlig brug af energikilder.

I boligforeninger er vi fælles om mange faciliteter, der er vigtige for beboernes komfort, trivsel og daglige bekvemmelighed. 

Ved at styrke bygningens beskyttelse mod vejrpåvirkninger, kan I opnå et bedre indeklima samt lavere energiforbrug.

Udendørs områder og faciliteter i boligforeningen spiller en essentiel rolle for beboernes livskvalitet og velvære

Sikring af andels- og ejerboligforeninger mod skader er væsentligt for både beboernes sikkerhed og ejendommens værdi. 

Sponsor Billede

Tilmeld boligforening

Modtag automatisk gratis materialer med posten samt nyhedsbrev med viden, inspiration og invitationer til events.