Hvordan får vi flere unge i bestyrelsen til næste generalforsamling?

Bestyrelsesarbejde er afgørende for en velfungerende boligforening, men hvordan sikrer vi, at også de yngre generationer engagerer sig? Med den rette forberedelse til generalforsamlingen kan man skabe bedre forudsætninger for at tiltrække nye, unge medlemmer til bestyrelsen.

Når der skal vælges nye bestyrelsesmedlemmer på generalforsamlingen, kan det være en udfordring at tiltrække unge kræfter. Mange yngre beboere ser måske ikke bestyrelsesarbejde som relevant for dem eller kender ikke til de muligheder og fordele, det indebærer. Derfor er det afgørende at forberede sig i god tid og skabe interesse for bestyrelsesarbejdet blandt de yngre generationer.

Men hvordan sikrer man, at flere unge stiller op til bestyrelsen? For at besvare det spørgsmål har vi talt med fremtidsforsker Anne-Marie Dahl fra Futuria og advokatfuldmægtig Andreas Elleby fra Hupfeld Ejendomsadministration. De giver deres bud på, hvad der motiverer de yngre generationer, og hvordan boligforeninger kan tilpasse deres tilgang for at gøre bestyrelsesarbejdet mere relevant og tilgængeligt for unge beboere.

"En af de vigtigste strategier for at tiltrække unge til bestyrelsen er at skabe bevidsthed om bestyrelsesarbejdet allerede inden generalforsamlingen."

Unge vil gerne engagere sig - men på deres præmisser

Fremtidsforsker Anne-Marie Dahl peger på, at unge har en anden tilgang til fællesskab og frivilligt arbejde end tidligere generationer. “Den unge generation er vokset op meget mere individualistisk, med et mere fleksibelt mindset og en trang til at forandre noget her og nu,” forklarer hun​.

For mange unge kan det være en barriere at binde sig til en fast post i to år, når de måske ikke ved, hvor længe de bliver boende. De ønsker fleksibilitet og mulighed for at bidrage, når det giver mening for dem. Derfor kan det være en god idé at tænke i nye formater for bestyrelsesarbejdet – for eksempel ved at give mulighed for, at unge kan deltage i kortere perioder, arbejde med specifikke projekter eller bidrage digitalt.

Forberedelse til generalforsamlingen – skab interesse på forhånd

En af de vigtigste strategier for at tiltrække unge til bestyrelsen er at skabe bevidsthed om bestyrelsesarbejdet allerede inden generalforsamlingen. Ifølge Andreas Elleby er det afgørende at tydeliggøre, hvad arbejdet indebærer: “Hvis man ved budgetmøderne op til en generalforsamling allerede har en indikation af, at der skal arbejdes lidt for at finde en ny bestyrelse, plejer jeg at opfordre bestyrelsen til at få sendt et skriv ud til alle medlemmer,”​  fortæller han og tilføjer: “Her beskriver de, hvad den nuværende bestyrelse løfter af opgaver, og hvad foreningen kigger ind i, herunder fremtidige byggesager. Her skal det også gøres klart, at det er en frivillig post, man træder ind i, så man er også med til selv at bestemme og sætte dagsordenen for, hvad man går ind til.”

Hvad kan I gøre op til generalforsamlingen?

  • Kommunikér tidligt og tydeligt: Fortæl om bestyrelsens arbejde via opslag i opgangen, nyhedsbreve eller sociale medier.

  • Fremhæv fordelene: Mange unge tænker på deres CV – understreg, at bestyrelseserfaring kan være værdifuldt i arbejdslivet.

  • Lav en personlig opfordring: Gå i dialog med unge beboere, når I møder dem på trappen  eller i gården og spørg ind til, om de kunne være interesserede.

Vi kan alle bidrage med noget

Selvom de yngre generationer repræsenterer fremtiden, betyder det ikke, at de ældre generationer ikke har en vigtig rolle at spille. Tværtimod. En stærk bestyrelse bygger på diversitet og samler forskellige kompetencer og perspektiver. “Der er forskellige måder at deltage og arbejde på, men selvfølgelig kan det forenes,” påpeger Anne-Marie Dahl og uddyber: “De ældre generationer kan bidrage med deres erfaring og overblik (…), mens de unge er bedre rustet til fremtidens mere flydende samfund”​.

En bestyrelse fungerer bedst, når den afspejler beboersammensætningen og skaber plads til forskellige perspektiver. “Diversitet i bestyrelsen er vigtig. Nye medlemmer kan bringe friske perspektiver og idéer ind i arbejdet, hvilket er sundt for foreningen,” siger Andreas Elleby​. Han opfordrer bestyrelser til at tale åbent om rekruttering og gøre det klart, at ingen behøver at vide alt fra starten – det vigtigste er at have modet til at tage del og lysten til at engagere sig.

Rollefordeling og rekruttering til bestyrelsen

Et skridt ad gangen

Mange tøver med at stille op, fordi de er usikre på, hvad arbejdet indebærer, men erfaring kommer med tiden. “Tro på dig selv. Selv hvis du ikke ved alt fra starten, kan du lære det undervejs og måske blive overrasket over nogle kompetencer, du ikke vidste, du havde,” afslutter Andreas Elleby og opfordrer potentielle bestyrelsesmedlemmer til at tage springet.

Når forskellige generationer arbejder sammen, skabes et stærkere fællesskab, hvor alle kan bidrage med noget værdifuldt. At få flere unge med i bestyrelsen handler ikke om at ændre alt fra den ene dag til den anden, men om at gøre det nemmere for dem at tage del. Med en god forberedelse op til generalforsamlingen, tydelig kommunikation om bestyrelsens arbejde og en mere fleksibel tilgang til engagement, kan boligforeningen skabe de bedste rammer for, at nye kræfter – unge som ældre –har lyst til at stille op til bestyrelsen og tage del i foreningens udvikling.

Relevante artikler

Tilmeld dig nyhedsbrevet

viden, inspiration og invitationer til gratis events for bestyrelsesmedlemmer i andels- og ejerboligforeninger.

Find inspiration, viden og netværk

Bliv klogere på en lang række emner, som måtte have releavns i netop din boligforening, så du er klædt bedre på til kommende projekter eller udfordringer

Bestyrelsesarbejdet i andels- eller ejerboligforeninger er afgørende for en velfungerende og harmonisk ejendom både socialt og økonomisk. 

Forbedring af ejendommens tilstand gennem omhyggelig planlægning og vedligehold kan sikre en stabil økonomi og øget ejendomsværdi

Optimer energiforbruget i jeres forening med effektive løsninger, der reducerer omkostningerne og fremmer ansvarlig brug af energikilder.

I boligforeninger er vi fælles om mange faciliteter, der er vigtige for beboernes komfort, trivsel og daglige bekvemmelighed. 

Ved at styrke bygningens beskyttelse mod vejrpåvirkninger, kan I opnå et bedre indeklima samt lavere energiforbrug.

Udendørs områder og faciliteter i boligforeningen spiller en essentiel rolle for beboernes livskvalitet og velvære

Sikring af andels- og ejerboligforeninger mod skader er væsentligt for både beboernes sikkerhed og ejendommens værdi. 

Sponsor Billede

Tilmeld boligforening

Modtag automatisk gratis materialer med posten samt nyhedsbrev med viden, inspiration og invitationer til events.